Obiective turistice

SOVATA

SALINA PRAID

În estul Transilvaniei, pe meleagul Ţinutului Secuiesc, există o zonă – unică – care şi-a dobândit numele de la comoarasa din subteran: „Zona ocnelor de sare” sau „Ţinutul Sării”. Această toponimie s-a folosit pentru prima dată în anul 1659 şi include următoarele localităţi: Sovata, Ilieşi, Praid, cele două Ocne, de Sus şi de Jos, Sărăţeni, Atia, Şiclod, Solocma şi Corund. Acest meleag, desprins parcă dintr-un basm, are în subasment imensa acumulare de sare de la Praid, unul din cele mai mari zăcăminte din Europa. Uriaşul depozit de sare, având o formă uşor eliptică cu diametrele de 1,2 km x 1,4 km îşi are rădăcinile la stupefianta adâncime de 2,7 km.

MOCĂNIȚA SOVATA

O călătorie de neuitat vă așteaptă în vagoane restaurate pe o distanță de 14 kilometri între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății, fiind unul dintre puținele trasee pe care bătrâna locomotivă mai circulă. Traseul face parte din vechea rută Târgu-Mureș – Praid inaugurată în 1912, folosită până în 1997 din care a fost redeschis acest segment feroviar în august 2011. Un drum cu mocănița între Sovata și Câmpul Cetății este mai mult decât o călătorie cu trenul. Circulând cu 35 de kilometri la oră, viteză care a „consacrat” mocănița, le dă turiștilor șansa de privi câteva dintre cele mai frumoase peisaje ale țării. Traseul trece prin pădurile dese din zona Sovata dar și prin câmpii deschise cu peisaje asupra munților din zonă. Mai trebuie să precizăm că o călătorie dus-întors durează în jur de o oră și jumătate.

PÂRTIA DE SKI ALUNIȘ

Partia de ski Alunis este situata la 8 km de statiunea Sovata, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu. Este formata din partia mare si traseul pentru incepatori. Partia Alunis: Este omologata de Ministerul Turismului si are un grad mediu de dificultate. Informatii partie ski Alunis: Grad de dificultate: mediu Lungime: 1.100 m Altitudine plecare: 1.200 m Altitudine sosire: 900 m Diferenta de nivel: 300 m Panta: 28% Latime medie: 40 m Suprafata: 2 ha Transport cablu: teleschi, teleferic si baby schi Capacitate partie: 800 - 900 persoane Partia pentru incepatori: Grad de dificultate: minim Lungime: 200 m Altitudine plecare: 1.250 m Altitudine sosire: 1.210 m Diferenta de nivel: 40 m Panta: 10% Suprafata: 1 ha Transport cablu: baby schi Capacitate partie: 360 - 400 de persoane

TRASEU VÂRFUL SACA MARE

Cel mai popular traseu în Sovata este cel care înconjoară lacurile din stațiune. Urmând acest traseu, se poate ajunge în scurt timp la Muntele de sare. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca. Există însă și trasee mai lungi, pentru cei dornici de drumeție. Mai jos găsiți lista traseelor din Munții Gurghiu care trec prin Stațiunea Sovata.

MUNTELE DE SARE PRAID

Canionul de Sare de la Praid prezintă lumea sării la suprafață, diferitele forme de eroziune și procese specifice apariției sării la suprafață. Canionul este partea vizitabilă a Rezervației Muntele de Sare. Drumețul va putea parcurge traseul de vizitare de cca 1.5 km lungime oprindu-se la cele 9 puncte informative. Accesul la Canionul de Sare Praid: pe drumul din fața salinei Praid se merge în direcția strandului, iar dincolo de strand, la cca 900 metri, visavis de centrul wellness se află intrarea în Canion, semnalat de banner și indicatoare

LACUL BEZID

Bazinul de acumulare de la Bezidul Nou (Lacul Bezid) este situat in zona colinara de pe versantul stang a raului Tarnava Mica, la aproximativ 2 km de localitatea Sangeorgiu de Padure si aproximativ 40 km de municipiul Targu-Mures, jud. Murea. A luat fiinta prin construirea unui baraj in valea paraului Cusmed. Constructia barajului a inceput in 1975, dar in 1977 lucrarile au fost sistate, apoi din anul 1984 procesul de constructie a demarat si pana-n anul 1992 cota apei din lacul de acumulare a atins inaltimea preconizata. Barajul are o inaltime de 28 m si o lungime de 625 m.Lacul artificial a luat fiinta prin inundarea satului Bezid. Rolul principal al acestui baraj este acela de a atenua undele de viitura pe paraul Cusmed si alimentarea cu apa potabila si industriala a orasului Tarnaveni. Dacă sunteți pescari înrăiți, aici vă puteți găsi liniștea sufletească, căci lacul este cunoscut și pentru varietatea de pești. Bogăția piscicolă a lacului este formată din următoarele specii: crap, caras, somn, biban, șalău, roșioară, scobar, plătică ș.a.

KURTOS KALACS

Numeroși turiști trec pe lista lor de “minuni de la Sovata” și cozonacul secuiesc, cunoscut sub enumirea de Kurtos Kalacs. Colacul, pufos și aromat pe dinăuntru, crocant și caramelizat pe dinafară este una dintre micile plăceri ce fascinează turiștii. Sovata însăși miroase a vanilie și scorțișoară, iar copiii se dau în vânt după acest deșert unic. În zona vei găși colacul preparat după tradiții vechi secuiești și după rețete numai de localnici știute. Mereu proaspăt și aromat, mereu cald și îmbietor, nu poți să pleci din Sovata fără să fi gustat măcar această delicatesă locală.

GULAȘ

După o zi petrecută la spa sau înotând în apă sărată, ai nevoie să îți recapeți forțele, iar când e vorba de Sovata, ai toate motivele să nu refuzi o porție de gulaș (sau ‘gulyas’, dacă e să respectăm scrierea pe care o vei găsi în meniuri). Bucătării din zona par într-o continuă competiție să ofere turiștilor un adevărat recital culinar, iar gulaș-ul este rege. Preparat după rețete tradiționale, gulaș-ul este cel mai căutat fel de mâncare din stațiune.

ro_RORO